Merhaba, bu makalemde sizlere yaklaşık olarak bir aydır kullandığım Samsung SSD 850 Pro 256 GB diskten bahsedeceğim. Öncelikle ürünü alış hikayemden, neden bu ürünü seçtiğimden, ürünün artılarından ve eksilerinden ve son olarak da performans testinden bahsedeceğim. Ürünü akakce.com incelemelerimden sonra webdenal.com üzerinden sipariş verdim ve bana maliyeti yaklaşık 500 TL oldu. Fiyatı duyar duymaz okumayı bırakmayın, ürünün tek eksi yanı bu diyebilirim.
Ocak ayından beri Windows 10 Insider programına dahilim ve o zamandan beri Windows 10 kullanıyorum. Temmuz sonunda Windows 10 çıktığında, güncellemeyi ilk alacaklardan birisi de bendim. 29 Temmuz günü MSDN hesabımdan Windows 10’u indirdim. Güncelleme yapmak yerine sıfırdan yükleme yapmak istedim. O zaman kullandığım disk, daha önceki yazılarımı okumuşsanız belki hatırlarsınız, Kingston HyperX 3K 120 GB idi. Kurulum öncesi diskteki boş alana baktığımda yaklaşık 30 GB yer kalmıştı ve işin ilginç yanı Office 2013, Visual Studio 2013 ve Ms Sql Server 2014 haricinde diskte pek bir şey kurulu değildi. İşte o anda 120 GB diskin bana artık yetmediğine kanaat getirdim ve hemen disk araştırmaya başladım. Kafamda 200 – 240 – 250 – 256 GB seçenekleri vardı. Akakce.com üzerinden bu kapasitelerdeki diskleri filtreledim ve markalarına göre de eleme yaptıktan sonra 4 – 5 seçeneğe kadar düştüm. Kalan diskleri de karşılaştırma sitelerinde karşılaştırdım, forumlarda kullanıcı yorumlarını vs. okudum. En sonunda Samsung SSD 850 Pro’da karar kıldım ve webdenal.com üzerinden siparişimi verdim. Yaklaşık 1,5 günde ürün elime ulaştı ve hemen Windows 10 kurulumunu yaptım.
Peki neden bu ürünü seçtim? Az önce de bahsettiğim gibi öncelikle, kriterlerime göre filtreleme yaptım ve kalan ürünler şunlar oldu:
- Samsung 850 PRO – 256GB
- Samsung 850 Evo – 250GB
- Kingston HyperX 3K – 240GB
- Kingston HyperX Savage – 240GB
- Kingston HyperX Fury – 240GB
HyperX 3K diskimden aslında memnundum, dolayısıyla yine aynı modelle devam etsem mi diye düşünmedim değil. Öncelikle ürünlerin testfreaks.com üzerindeki puanlarına ve yorumlarına baktım. Samsung ve Kingston’ın kendi sitelerindeki yazıları ve ürünlerin teknik özelliklerini inceledim. Normal hard diskten SSD’ye terfi etmiş biri olarak HyperX’ten gayet memnundum; ancak kafamı kurcalayan bir şey vardı: ürünü ilk aldığımda yukarıda linkini de vermiş olduğum yazımı yazarken Crystal Disk Mark yazılımıyla ürünü test etmiştim ve ürünün teknik özelliklerinde yazma hızı 510 MB/sn olmasına rağmen test sonucunun 140 – 150 civarı çıkması beni biraz düşündürmüştü açıkçası. Okuduğum yorumları ve tecrübelerimi de birleştirerek bu sefer de Samsung’a şans tanımak istedim. O zaman da iki seçenek çıktı karşıma: Pro mu Evo mu? Biraz da bu ikisini karşılaştırdıktan sonra en son User Benchmark sitesindeki test sonuçlarına da güvenip ürünü almaya karar verdim.
Ürünün önce eksilerinden bahsedeyim. Bana göre tek eksi yanı fiyatı. Yani 850 Evo ile arasında çok çok fazla performans farkı olduğunu düşünmüyorum; ancak bu farka göre aralarındaki fiyat farkı biraz fazla. Dolayısıyla fiyatı çok fazla diyenler 850 Evo tercih edebilir. Bana sorarsanız, minumum 3 – 4 yılda bir disk değiştiriyorum ve aradaki 150 TL fark bu 4 yıllık zaman zarfında eminim karşılığını verecektir.
Ürünün artılarına gelince, okuma/yazma hızı ve performansı gerçekten çok iyi. Yazımın sonundaki performans testinde de göreceksiniz zaten. Ürün, teknik özelliklerinde belirtilen değerlere oldukça yaklaşıyor. Daha önce HyperX’te karşılaştığım duruma benzer bir durum olmadı. Ürünün ağırlığı 60 gram civarında ve gerçekten çok hafif. HyperX yaklaşık 85 gramdı. Üründe, Samsung’un yeni 3D V-Nand teknolojisi kullanılmış. Bu da normal SSD’lere göre daha hızlı okuma/yazma hızı demek. Ürünün 10 yıl veya 150 TB yazma garantisi bulunuyor. Evo’da ise bu süre 5 yıl veya 75 TB (kaynak). Son olarak da ürünün ön belleği 512 MB.
Gelelim performans testine. Elimde şu anda 5 tane disk var; ancak bir tanesi televizyona bağlı olduğu için onu kullanamadım. Dolayısıyla 4 farklı disk ve Crystal Disk Mark yazılımıyla performans testi ve karşılaştırma yaptım. Testleri dizüstü bilgisayarımda yaptım. Özellikleri şöyle:
- Intel I7 2670QM 2.20 GHz İşlemci
- 8 GB DDR3 Ram
- Nvidia GeForce GT555M 2GB Ekran Kartı
- Windows 10 Pro 64-Bit İşletim Sistemi
Testte yer alan diskler ise şöyle:
- Samsung SSD 850 Pro 256GB (SSD)
- Kingston 120GB HyperX 3K (SSD)
- WD Blue WD10JPVX 1TB 5400 RPM 8MB (HDD)
- Seagate Momentus XT 500 (Hybrid)
Testleri Crystal Disk Mark yazılımıyla yaptım. Her bir test 3’er kez 1GB’lık dosyalarla yapıldı ve ortalamaları alındı. Aşağıdaki grafiklerde yer alan kısaltmaların anlamları ise şöyle:
- Seq Q32T1: Sıralı 128KB Okuma/Yazma (Queue=32 – Thread=1)
- 4K Q32T1: Rastgele 4KB Okuma/Yazma (Queue=32 – Thread=1)
- Seq: Sıralı 1MB Okuma/Yazma
- 4K: Rastgele 4KB Okuma/Yazma
Grafiklerde de gördüğünüz üzere, 850 Pro bütün testlerde rakiplerini geride bırakıyor. Test sonuçlarındaki ilginç noktalardan biri de WD Blue hard diskin, Seagate hybrid diskini bir çok testte geçmesi. Normalde hybrid diskin daha performanslı olması gerekiyor. Dolayısıyla siz siz olun hybrid diske para vermeyin. Alacaksanız iyi bir SSD alın ve keyfinize bakın…
güzel bir incileme olmuş .tebrikler.