Merhaba, bu makalemde sizlere yaklaşık 1 yıl önce satın aldığım Samsung Galaxy S10 ürününden bahsedeceğim. Uzun kullanım sonucunda ürünün artılarını ve eksilerini anlatmaya çalışacağım. Ürün piyasaya sürüleli 1,5 yıl olmuş olsa da hâlâ satın alınabilecek kaliteli bir ürün olduğu için bu makaleyi yazmayı uygun gördüm. Ürünü geçen sene Gittigidiyor üzerinden yaklaşık 5.500 TL‘ye satın almıştım. Şu an baktığımda, dolar kurunun da etkisiyle en düşük fiyatın 6.100 TL civarında olduğunu görüyorum.

Teknik Özellikler

Galaxy S10’un teknik özellikleri aşağıdaki tablodaki gibi. Üründe Exynos 9820 işlemci kullanılmış ve 8GB RAM ile geliyor. Hafızası ise 128GB ve micro sd kart desteği mevcut. Yatay olarak üçlü kamera yerleşimi mevcut: 12MP f/1.5-2.4 geniş kamera, 12MP f/2.4 telefoto kamera ve 16MP f/2.2 ultra geniş kamera. Ekran boyutu 6.1″ ve yaklaşık 550 ppi yoğunluğa sahip. Maksimum ekran çözünürlüğü ise 3040×1440. Eğer isterseniz 2280×1080 veya 1520×720 çözünürlükte kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Şunu belirtmekte fayda var, izlediğim test videosuna göre düşük çözünürlükte kullanmanın batarya kullanımına herhangi bir etkisi olmuyor. Batarya demişken üründe 3400 mAh dahili batarya kullanılmış. Önceki sürümlerde de yer alan IP68 sertifikası devam ediyor. Yenilik diyebileceğimiz üç noktan belki en önemlisi ön kameranın ekrana gömülü olması. Diğer iki özellikten biri ters şarj özelliği diğeri ise ekrana gömülü parmak izi okuyucusu. Ürün Android 9 ile piyasaya sürülmüştü; ancak şu an Android 10 ile kullanılabiliyor ve Android 11 güncellemesi alacağı kesin.

ÖzellikDeğer
CPUExynos 9820 2x2.73GHz + 2x2.31GHz + 4x1.95GHz
GPUMali-G76 MP12
RAM8GB
OSAndroid 9.0
EkranDynamic AMOLED Corning Gorilla Glass 6
Çözünürlük1440x3040px
PPI550
Boyut6.1 inch
Micro SD SlotVar
Arka Kamera12 MP, f/1.5-2.4, 26mm
12 MP, f/2.4, 52mm
16 MP, f/2.2, 12mm
Kamera Özellikleri2160p@60fps,
1080p@30/60/240fps,
720p@960fps
Ön Kamera10 MP, f/1.9, 26mm
WLAN802.11 a/b/g/n/ac/ax
Bluetoothv5.0
NFCVar
USB3.1, Type-C
Parmak İzi OkuyucuVar
Batarya3400 mAh
Boyutlar149.9 x 70.4 x 7.8 mm
Ağırlık157 g
LTE2000/150 Mbps

Tasarım ve Ekran

Ürünün ekranında Gorilla Glass 6 cam kullanılırken arka panelde ise Gorilla Glass 5 cam kullanılmış. Çizilmelere karşı gayet dayanıklı diyebiliriz. S serisinde standart hale geldiğini söyleyebileceğimiz edge ekran mevcut. Sağ tarafta güç tuşu sol tarafta ise ses ve Bixby tuşu bulunuyor. Bixby tuşuna isterseniz ön tanımlı olan birkaç uygulamadan birini atayabiliyorsunuz (ör: kamera). Üst kısımda micro sd ve sim kart için ortak kullanılan bir yuva ile mikrofon deliği mevcut. Alt kısımda 3.5 mm kulaklık girişi, ikinci mikrofon deliği, hoparlör ve usb type-c şarj bölmesi mevcut. Ön kameranın sağ üst köşede ekran içerisine konumlandırılması tasarım açısından gayet olumlu bir nokta. Normal kullanımda pek dikkatinizi çekmiyor; ancak tam ekran uygulama kullandığınızda elbette dikkat dağıtabiliyor. Güncel modellerde kamera sağ tarafa değil de ortalı konumlandırılıyor; bence ortalanmış kamera daha fazla dikkat dağıtabilir. Ekrana gömülen bir başka özellik ise parmak izi okuyucu. En az standart parmak izi okuyucu kadar iyi çalıştığını söyleyebilirim. Yalnız fiziksel bir belirteç olmadığı için özellikle ekran kapalıyen okuma alanını tutturmak bazen zor olabiliyor. Ekran açıkken zaten parmak izi okuyucunun olduğu bölüm işaretlenmiş durumda. Hangi S modelinde bu özelliğin geldiğini bilmiyorum ama ekran kapalıyen çift dokunarak ekranın açılabilmesi uzun zamandır beklediğim bir özellikti.

Batarya

Üründe 3400 mAh batarya kullanılmış. Günlük kullanımda bir günü rahatlıkla çıkartabiliyor. Benim gibi telefonla çok uğraşan biri değilseniz iki günü tamamlayabiliyor. Muhtemelen ekranın büyüklüğü ile alakalı olacak ki, önceki telefonum olan Galaxy S7’de üç günü gördüğüm oluyordu. Pandemi sürecinde evde olduğum için ister istemez telefonla daha çok vakit geçiriyorum ve böyle olunca da sabah 07:30 gibi %100 olarak kullanmaya başladığım telefonu gece yatarken %45-50 civarında bırakıyorum. S7’ye göre batarya konusundaki artısı ise hızlı şarj özelliği çok daha hızlı. Kullandığım bir yıl boyunca bu hızlı şarj özelliği birkaç kez çok yararlı oldu. %15-20 gibi seviyelerden yarım saat içerisinde %70-75 seviyesine çıkabiliyor. Dolayısıyla sabah uyandığınızda şarja takmayı unuttuğunuzu farkederseniz, siz hazırlanana kadar bir günlük şarj ihtiyacınız dolmuş oluyor. Batarya ile alakalı olabilecek bir diğer yenilik ise ters şarj özelliği. Yani kablosuz bir şekilde şarj olabilen cihazınız varsa Galaxy S10’un arka paneli bu cihazı şarj edebiliyor. Yalnız burada şunu belirtmek lazım, her kablosuz şarj olan cihaz desteklenmiyor. Örneğin Gear S2 akıllı saatim kablosuz şarj olmasına rağmen telefonla şarj edemiyorum. Kablosuz şarj versiyonları farklı muhtemelen; ancak günel cihazlarda hiçbir problem olmuyor.

Kamera

Telefonda üçlü kamera kullanılmış ve kameralar arka panelin üst ortasına yatay şekilde konumlandırılmış. Basit ifadelerle ana kameranın dışında bir yakın bir de uzak kamera mevcut. Yani optik olarak 2x ve 0.5x yakınlaştırma yapılabiliyor. Çekilen fotoğraflar maksimum 4032×3024 çözünürlükte kaydediliyor, isterseniz değiştirebiliyorsunuz. Video tarafında ise 3840×2160 çözünürlükte 60fps kayıt yapabiliyor. Ultra ağır çekim modu ile gerçekten güzel videolar çekilebiliyor. Ön kamera ise 3648×2736 çözünürlüğünde fotoğraf çekebilirken yine arka kamera gibi 3840×2160 çözünürlükte 60fps video kaydı yapabiliyor. Fotoğraf ve video çekimlerinde kullanabileceğiniz bir çok çekim modu ile birlikte geliyor. Hatta Instagram’ı sık kullananlar için Instagram modu bile mevcut.

Artılar

  • Gömülü ön kamera
  • Gömülü parmak izi okuyucu
  • Kablosuz ters şarj özelliği
  • Kaliteli ön ve arka kamera
  • Hızlı şarj
  • Dahili hafıza

Eksiler

  • Batarya biraz daha büyük olabilirdi

Son Notlar

Ürünü bir yıldır kullanıyorum ve ciddi anlamda rahatsız olduğum bir nokta olmadı. Gömülü parmak izi okuyucudan şüphelerim vardı; ancak performans olarak diğer okuyuculardan pek de farkı yok. Sadece noktayı tutturmak bazen zor olabiliyor. Üründen bahsetmişken ufak bir de kılıf notu ekleyeyim. Ben normalde bundan önceki hiçbir telefonumda kılıf kullanmadım. İlk defa bu telefonda kılıf kullanma ihtiyacı hissettim, malum fiyatı az değil 🙂 Kılıf kullanmadaki amacım düşmelere karşı korumadan ziyade cebimde veya masanın üstünde vs. çizilmesini engellemekti. Bu amaçla biraz araştırma yaptım ve Spigen’in Thin Fit Black kılıfını keşfettim. Şu an maalesef satışı yok (umarım en kısa sürede tekrar gelir, bir tane daha yedek almayı planlıyorum). Kılıf gerçekten çok ince ve kesimleri çok başarılı. Telefonda kılıf var mı yok mu anlaşılmıyor bile. Dolayısıyla bulabilirseniz, tavsiye ederim. Sonuç olarak, Galaxy S10 piyasaya çıkalı 1,5 yıl olmuş olsa da hâlâ alınabilecek üst segment telefonlardan biri. Bir başka makalede görüşmek üzere…

Benzer Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

warning
www.kemalkefeli.com.tr üzerindeki herhangi bir yazının veya kodun izinsiz olarak başka bir yerde kullanılması yasaktır.