Merhaba, bu makalemde birkaç hafta önce satın almış olduğum Logitech Anywhere Mouse MX‘i tanıtacağım. Bundan önce kullandığım fare Logitech M525‘di. M525 güzel bir fare olmasına rağmen son günlerde click problemi yaşamaya başlamıştım. Ben de yeni bir fare almaya karar verdim ve seçimim Anywhere MX’ten yana oldu. Öncelikle üründen biraz bahsedeyim, daha sonra da artı ve eksilerine değineyim…
Ürün üzerinde 5 buton, bir tekerlek, tekerleğe bağlı 2 buton ve bir de batarya göstergesi mevcut. Kutu içerisinde cihazı çalıştırmak için gerekli olan iki adet AA pil ve taşıma kılıfı mevcut. Ürünün üst tarafı parlak malzemeden yapılmış (bilmiyorum benim aldığımdan farklı bir renk seçeneği mevcut mu). Orta boyutlarda bir fare; M525’e kıyasla birazcık daha küçük diyebiliriz.
Ürünün artı özellikleri arasında öne çıkan iki özellik var: birincisi Darkfield olarak adlandırılan lazer teknolojisi. Bu teknoloji ile farenizi cam zeminler üzerinde bile hiçbir problem olmadan kullanabilirsiniz. Az önce kendim test ettim, gerçekten normal zeminde kullanımla hiçbir farkı yok. Yalnız doğal olarak ayna üzerinde çalışmıyor, zaten öyle bir iddiaları da yok şu an için. İkinci özellik ise tekerlekle alakalı yapılan geliştirme. Uzun bir sayfayı aşağı kaydırmak istediğinizde tekerleği çevirip bırakıyorsunuz ve neredeyse sıfır sürtünmeyle tekerlek uzun bir süre kendi kendine dönebiliyor. Siz de hızlıca ve zahmetsizce scroll yapmış oluyorsunuz. Ben eskisi gibi kullanmak istiyorum derseniz de, tekerleği biraz bastırdığınızda eski tırtıklı moda geçiyor. Farenin sol tarafına konulmuş olan iki adet buton da işleri hızlandırmanıza yardımcı oluyor. Tekerleğe bağlı olan sağ ve sol butonlar (tekerleği sağa veya sola eğmeye çalıştığınızda tıklanıyor) benim en çok kullandığım butonlar arasında, kes – yapıştır olarak kullanıyorum. Ürünle birlikte sunulan Logitech yazılımını kullanarak istediğiniz tüm butonlara istediğiniz olayları atayabiliyorsunuz, tuş kombinasyonlarından tarayıcı kısayollarına kadar… Ürün Logitech’in Unifying alıcısı ile birlikte geliyor. Unifying alıcı kullanan başka bir ürününüz (klavye, gamepad gibi) varsa tek alıcıyla bütün ürünleri bilgisayarınıza bağlayabiliyorsunuz.
Ürünün eksi özelliklerine gelirsek, az önce artı olarak yazdığımız hızlı kaydırma özelliğinin bir yan etkisi olarak tekerlek ile tıklama yapamıyorsunuz. Onun yerine tekerleğin hemen altına bir buton yerleştirilmiş. Hızlı kaydırma özelliği birçok durumda avantaj sağlasa da bazen durdurmanız gereken yeri kaçırabiliyorsunuz, o kada hızlı gidiyor. Son birkaç gündür farkettiğim diğer bir tekerlek eksisi ise, fareyi normal kullanırken bir şey olup fareyi elinize aldığınızda ve dikey konuma getirdiğinizde tekerlek bir iki tık dönüyor ve sayfa kayıyor. Önceki farelerde böyle bir olay çok nadir olurdu (tekerlek tam tık dönmediyse, arada kaldıysa falan); ancak bu farede bu olay her zaman oluyor. Ürünün tekerlek haricinde başka bir eksisi bulunmuyor bence. Tabi fiyatı bunun dışında bırakıyorum.
Sonuç olarak Logitech Anywhere Mouse MX adından da anlaşıldığı üzere her türlü zemin üzerinde maksimum performans sağlıyor. Tekerlek üzerinde yapılan geliştirmelerin artısı da eksisi de mevcut; ancak ben şu anki haliyle gayet memnunum. Fiyatı normalden biraz fazla gibi; benim elimde hediye çeki vardı ve yarı fiyatına aldım.
Bu üründe herhangi bir şarj sorunu yaşadınız mı acaba? Ne kadar gidiyor şarjı? Başka kullanan birinden 2 ayda bittiğini duymuştum. Eğer öyleyse çok kısa bir süre.
Ben şu anda şarjlı pil kullanıyorum ve yaklaşık olarak 1 ayda %15-20 arası azalıyor. Bu da ortalama olarak bir şarjla yaklaşık 5-6 ay çalışır demek. Yalnız ben çok fazla kullanıyorum, normal bir bilgisayar kullanıcısı için bu süre 7-8 aya rahat çıkabilir…
Peki teşekkürler…