Apache ile Sanal Sunucu Tanımlama

Bu makalede sizlere Apache ile nasıl sanal sunucu oluşturabileceğinizi anlatacağım. Bu ne demek diye soracak olursanız kısaca şöyle söyleyeyim, yerel sunucu üzerinde yani apache ile çalışırken, dosyalarımızı görüntüleyebilmek için adres çubuğuna localhost yazarız. Anlatacağım yöntem ile artık localhost yerine istediğimizi yazabileceğiz. Hem de farklı projelerimiz için farklı isimler kullanabileceğiz. Bedavaya domain almak gibi bir şey, ayrıca yapacaklarımız çok basit. Hemen başlayalım.

Apache’yi Yapılandırmak

İlk olarak, yapacağımız bu işlemi apache’ye bildirmemiz gerekiyor. Bunun içinse apache’nin konfigürasyon dosyası olan httpd.conf dosyasının içinde küçük bir değişiklik yapacağız. Eğer apache kurulumunu tek yapmışsanız bu dosya C:\Program Files\Apache Group\Apache\conf\httpd.conf adresinde olmalı; ancak wamp gibi bir toplu kurulum aracıyla yükleme yaptıysanız, görev çubuğundaki wamp simgesine tıkladıktan sonra apache başlığına geldiğinizde açılan alt menüde httpd.conf dosyasını görebilirsiniz.

Dosyamızı açtıktan sonra #Include conf/extra/httpd-vhosts.conf şeklinde bir satır arıyoruz ve satırın başındaki # işaretini kaldırıyoruz. Ardından diyelim ki benim kullanmak istediğim adres, kemal.com olsun ve bu adres altında göstermek istediğim dosyalar da C:\kemal dizininde tutulsun. Hala açık olan dosyamızın en altına aşağıdaki kodu ekliyoruz ve ilgili yerleri kendimize göre değiştiriyoruz:

INI
NameVirtualHost 127.0.0.1
 
<VirtualHost 127.0.0.1>
    DocumentRoot "C:\kemal"
    ServerName kemal.com
</VirtualHost>

Bu ekleme işleminden sonra apache’nin localhost adlı sunucusu kayboluyor. phpMyAdmin gibi bazı uygulamalar çalışamaz hale geliyor. Bunu engellemek içinse aynı dosyanın en altına şunu da ekliyoruz:

INI
<VirtualHost 127.0.0.1>
    DocumentRoot "C:\wamp\www"
    ServerName localhost
</VirtualHost>

Bu sefer DocumentRoot kısmında yazan klasör, apache veya wamp’ın varsayılan klasörü. Apache ile işimiz bitti, şimdi 2. adıma geçelim…

Sistemi Yapılandırmak

Sistemi yapılandırma işlemini birçoğunuz biliyor olmalı. Malum bu işlem youtube’a girmek için bolca kullanıldı. Yapacağımız işlem hosts dosyasını düzenlemekten başka bir şey değil. Windows kullanıcıları bu dosyaya C:\Windows\System32\Drivers\etc\hosts yolundan erişebilir. Bu dosyayı not defteri ile açıp dosyanın sonuna aşağıdaki gibi ekleme yapıyoruz:

INI
127.0.0.1 kemal.com
127.0.0.1 localhost

kemal.com yazan yere kendi adresimizi yazıyoruz elbette. Son işlem olarak da apache sunucusunu yeniden başlatmamız gerekiyor. Hepsi bu kadar.

NOT: Bu işlemleri yaptıktan sonra şunu bilmelisiniz ki, kullanmış olduğunuz sanal sunucu ismi (örneğimizde kemal.com kullandık) bundan sonra hep sizin bilgisayarınızda aranacaktır. Yani örneğin kemal.com yerine google.com yazsaydık, yaptığımız tanımlamaları silip eski haline döndürmeden, gerçek google.com adresine erişemezdik. Bu yüzden yazdığınız isimlerde dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum. Bu arada yazdığınız adresin illa ki .com uzantılı olması şart değil, yani kemal.kefeli şeklinde de yazabilirsiniz.

Benzer Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

warning
www.kemalkefeli.com.tr üzerindeki herhangi bir yazının veya kodun izinsiz olarak başka bir yerde kullanılması yasaktır.