Bind9 ile DNS Sunucusu Kurma (Ubuntu) makalemin ardından bugün de Apache ile Bind9‘un nasıl beraber kullanılacağını yazacağım. Bind9‘un sistemimizde kurulu olduğunu varsayarak, işleme öncelikle Apache2 kurmakla başlayalım. Gayet basit olarak aşağıdaki komutu kullanalım:
apt-get install apache2
Bu komut ile; apache, php, mysql gibi bazı varsayılan programlar sistemimize yüklenecektir. Yükleme işleminin ardından apache konfigürasyonunu yapalım. Konfigürasyona geçmeden önce yapmak istediğimiz olayı kısaca özetleyelim. Kendi bilgisayarımızda bir http sunucusu oluşturup youtube.com alan adıyla yayına sunduktan sonra bind9 ile bu alan adını kendi ağımızda kullanmaya çalışacağız.
Not: Tüm komutları root yetkisiyle vermeniz önerilir…
apache2.conf dosyasını düzenlemek için aşağıdaki komutu kullanın:
vi /etc/apache2/apache2.conf
Daha sonra resimde gördüğünüz gibi, dosyanın sonundan birkaç satır üste:
NameVirtualHost 192.168.1.78
satırını ekleyin ve dosyayı kaydedip çıkın. (192.168.1.78 yerine bilgisayarınızın yerel ip adresini yazmalısınız)
Ardından, /etc/apache2 klasörü içerisindeki sites-available klasörüne girelim:
cd /etc/apache2/sites-available
Burada youtube isimli yeni bir dosya oluşturalım ve içini resimdeki gibi dolduralım:
vi youtube
En üstte yazan ip adresi, az önce apache2.conf dosyasına yazdığınız ip adresi ile aynı olmak zorunda. DocumentRoot parametresi ile, youtube.com adlı sitemizin dosyalarının nerede olduğunu söylüyoruz. Tabi buraya yazdığımız klasörü de oluşturmamız gerekiyor. Klasörü oluşturmak için aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz:
mkdir /var/www/youtube
Bir de bu klasörün içine herhangi bir index.html dosyası atın ki başarıp başaramadığımızı görelim. Bu işlemlerden sonra apache ile işimiz tamam. Apache yi yeniden başlatmak için aşağıdaki komutlardan birini çalıştırmanız yeterli:
/etc/init.d/apache2 restart
service apache2 restart
Şimdi sıra geldi bind9 yapılandırmasına. Öncelikle geçen yazımızdan hatırlayacağınız üzere named.conf dosyasını düzenlememiz gerekli. Dosyayı aşağıdaki komutu kullanarak açın:
vi /etc/bind/named.conf
Youtube ile ilgili olan zone tanımlamasını ekleyin. Ardından file kısmında yazmış olduğumuz dosyayı oluşturmak için ilgili klasöre geçelim ve vi ile dosyamızı oluşturup içini resimdeki gibi dolduralım:
cd /etc/bind/zones
vi youtube.com.db
ns.kemal.com‘u istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. 192.168.1.78 yerine, yine ilk adımda apache2.conf dosyasına yazdığınız yerel ip adresinizi yazmalısınız. Dosyayı kaydedip çıktıktan sonra aşağıdaki komutlardan biri ile bind9 sunucusunu yeniden başlatın:
/etc/init.d/bind9 restart
service bind9 restart
Şimdi test işlemine geçelim. Test işlemi için, aynı ağ üzerindeki başka bir bilgisayarın DNS sunucusu kısmına kendi ip adresinizi yazın. Bu işlemi Ubuntu üzerinde yapmak için aşağıdaki komutla dosyayı açın:
vi /etc/resolv.conf
ve içine şu satırı ekleyin, başka bir şey varsa silin:
nameserver 192.168.1.78
Not: 192.168.1.78 yerine bind9 kurulu bilgisayarın ip adresini yazmalısınız.
Son olarak tarayıcınızı açın ve youtube.com adresine girmeyi deneyin. Eğer işlemleri hatasız bir şekilde yaptıysanız youtube.com adresine girmeye çalıştığınızda hazırlamış olduğunuz index.html dosyası ile karşılaşacaksınız.
Sağ ol kardeş, beni ağır bir yükten kurtardın.